نکات مهم درمورد سفته و مزایای

نکات مهم:
یادتان باشد در صورتی که شما سند تجاری مورد نظر را بدون درج موارد گفته شده به گیرنده آن تحویل دهید، خود را با خطرات زیادی مواجه کرده اید. در واقع به گیرنده این اختیار را داده اید که آن را بر طبق سلیقه خود پر نماید! لذا در صورتی که طرف مقابل بر اخلاق پایبند نباشد، میتواند برای تکمیل سفته فقط منافع خود را در نظر گیرد.
نکته دیگر اینکه اگر شما به پرداخت مالیات توجه نکنید و مبلغی را در سفته ذکرکنید که از سقف تعیین شده در آن بیشتر باشد و در واقع از پرداخت مالیات شانه خالی کنید، خیلی زود با جریمه مالیاتی مواجه خواهید شد.
حتما در زمان دریافت و یا صدور سفته به مهر، امضا، مبلغ مورد نظر و مواردی از این قبیل دقت کنید.
هیچ ایرادی ندارد که صادرکننده علت صدور را در این سند تجاری قید نماید. مثلا اعلام کند” بابت خرید موتورسیکلت”. اما نمیتواند برای پرداخت شرطی معین کند. در صورتی که شروطی در سفته قید شود، دارنده سفته از مزایای مربوط به آن محروم خواهد شد. در صورت تحویل کالا، بابت حسن اجرای تعهد و… از جمله رایج ترین شروط درج شده در سفتهها به شمار میروند.
سفته چه مزایایی برای دارنده دارد؟
تصور کنید شخص الف پس از مهر و امضای سفته، آن را به نفع شخص ب صادر میکند. شخص ب نیز پس از امضاکردن پشت آن، سند را به شخص ج واگذار میکند و شخص ج نیز پس از امضا آن را به شخص د انتقال میدهد و بر طبق روال قبل، شخص د نیز با امضا کردن پشت سفته آن را به شما میدهد. در این صورت شما که در حال حاضر به عنوان مالک نهایی سفته هستید، میتوانید وجه مندرج در آن را از تمامیافراد قبلی از جمله: صادرکننده یا همان شخص الف و سایر ظهرنویسان(ب،ج و د) اخذ نمایید. البته این نکته را به خاطر داشته باشید که شما نمیتوانید از هرکدام از این افراد یک بار کل مبلغ را دریافت کنید! بلکه میتوانید در مجموع یک مرتبه کل مبلغ قید شده در سفته را از آنها بگیرید و وجه قید شده را وصول کنید. لازم به ذکر میباشد که این ویژگی و مزیت در موارد عادی انتقال طلب وجود ندارد. به این ویژگی مسئولیت تضامنی مسئولان سفته گفته میشود.
((نکات مهم درمورد سفته و مزایای آن))
در صورتی که سفته مورد نظر پرداخت نشود، میتوانید به دادگاه مراجعه نمایید تا در ادامه بنا به درخواست شما دادگاه معادل وجه سفته را از اموال صادرکننده و یا ظهرنویسان و تا زمان صدور حکم دادگاه، توقیف نماید. به این روش که با هدف اطمینان حاصل کردن از رسیدن به طلب صورت میگیرد، “تامین خواسته” گفته میشود.
در صورتی که شما سفتهای در دست نداشته باشید، دادگاه به راحتی با شما همراه نخواهد شد. در واقع به راحتی با درخواست شما موافقت نمیشود و شاید ملزم شوید تا برای تامین خواسته خود مبلغی را به ودیعه بگذارید. اما با شرط در اختیار داشتن این سند تجاری و رعایت چند تکلیف، دادگاه با تقاضای شما بدون دریافت هیچ گونه مبلغی موافقت خواهد کرد. در ادامه این تکالیف را بیان خواهیم کرد.((نکات مهم درمورد سفته و مزایای آن))
نکات ضروری و لازم برای برخورداری از مزایای سفته
در صورتی که سفتهای در دست دارید و میخواهید از مزایای مختلف آن اعم از: تامین خواسته و مسئولیت تضامنی بهره مند شوید، باید بدانید که برای رسیدن به این گونه مزایا تنها دراختیار داشتن این سند تجاری کفایت نمیکند. در شرایط این چنینی برای شما تکالیفی در نظر گرفته شده است که این تکالیف عبارتند از:
در حداکثر ۱۰ روز از سررسیدی که در سفته به منظور پرداخت قید شده است باید به مرجع ثبت واخواست دادگستری بروید و نسبت به عدم تادیه اعتراض خود را اعلام نمایید. برای ثبت این اعتراض باید نوشتهای تحت عنوان واخواست عدم تادیه تهیه شود. در صورتی که سند تجاری مزبور سررسید معین ندارد و عندالمطالبه است، باید حداکثر تا یک سال پس از صدور آن نسبت به وصول طلب اقدام کرد. لازم به ذکر میباشد که این کار با ارسال اظهارنامه امکان پذیر خواهد بود. اگر برای وصول وجه مورد نظر از اظهارنامه استفاده کرده اید، باید منتظر ابلاغ آن بمانید. زیرا تاریخ ابلاغ اظهارنامه به عنوان تاریخ سررسید ومطالبه به حساب میآید. پس از ابلاغ اظهارنامه شما حداکثر تا ۱۰ روز فرصت خواهید داشت تا نسبت به ثبت واخواست عدم تادیه اقدام نمایید.
پس از ثبت واخواست عدم تادیه میتوانید با مراجعه به مراجع ذی صلاح، تقاضای تامین خواسته کنید. در صورتی که پیش از تقاضای تامین خواسته، دعوای مطالبه وجه را اعلام نکرده اید باید حداکثر تا ۱۰ روز پس از صدور قرار، دعوای مذکور را طرح نمایید. در غیر این صورت شاید از اموال توقیف شده، رفع توقیف شود.
((نکات مهم درمورد سفته و مزایای آن))
حداکثر تا ۱ سال پس از ثبت واخواست عدم تادیه باید در دادگاهای ذی صلاح دعوای مطالبه وجه سند تجاری مزبور را اعلام نمایید. در صورتی که از این کار غلفت کنید، طرح دعوا علیه ظهرنویسان را از دست خواهید داد. در واقع مزیت مسئولیت تضامنی که پیشتر به آن اشاره شد، از دست خواهد رفت و پس از آن شما فقط میتوانید علیه صادرکننده، طرح دعوا داشته باشید. لازم به ذکر میباشد که این فرصت یک ساله برای سفتههایی در نظر گرفته شده است که محل پرداخت در داخل کشور دارند. در صورتی که محل پرداخت در خارج از ایران باشد، دو سال مهلت برای طرح دعوا علیه ظهرنویسها در نظر گرفته شده است.