وکالت در دادسرا و دادگاه نظامی
وکالت در دادسرا و دادگاه نظامی
ماده ۶۲۵
در جرائم علیه امنیت کشور یا در مواردی که پرونده مشتمل بر اسناد و اطلاعات سری و بهکلی سری است و رسیدگی به آنها در صلاحیت سازمان قضائی نیروهای مسلح است، طرفین دعوی، وکیل یا وکلای خود را از بین وکلای رسمی دادگستری که مورد تایید سازمان قضائی نیروهای مسلح باشد، انتخاب مینمایند.
تبصرهـ تعیین وکیل در دادگاه نظامی زمانجنگ تابع مقررات مذکور در اینماده است.
ماده ۶۲۶
وکلای دارای تابعیت خارجی نمیتوانند برای دفاع در دادگاه نظامی حاضر شوند، مگر اینکه در تعهدات بینالمللی به این موضوع تصریح شده باشد.
وکالت در دادسرا و دادگاه نظامی
تشکیلات دادگاه ها و دادسراهای نظامی
سازمان های قضایی نیروهای مسلح متشکل ا دادسرا و دادگاه های نظامی، جزئی از قوه قضائیه محسوب میشود که به موجب اصل۱۷۲ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران تشکیل گردیده است.
طرفین دعوا حق انتخاب وکیل و یا وکلای خود را از میان وکلای رسمی دادگستری دارا میباشند، لیکن به موجب تصریح ماده ۶۲۵ قانون جدید آیین دادرسی کیفری، در جرایم علیه امنیت کشور یا در مواردی که پرونده مشتمل بر اسناد و اطلاعات سری و به کلّی سری است و رسیدگی به آنها در صلاحیت سازمان های قضایی نیروهای مسلح میباشند، طرفین دعوی، وکیل یا وکلای خود را از بین وکلای رسمی دادگستری که مورد تأیید سازمان قضایی نیروهای مسلح باشد انتخاب مینمایند.
با عنایت به اینکه عبارت «جرایم علیه تمنیت کشور« مفهومی کلی بوده و عناوین مجرمانه ی بسیاری را شامل میشود، که این امر به تفاسیری به نفع متهم سازگار نمی باشد، فلذا به نظر علمای حقوق کیفری، می توان جرایم مندرج در مواد ۴۹۸ تا ۵۱۲ قانون مجازات اسلامی بخش تعزیرات مصوب سال ۱۳۷۵ و مواد ۱۷ تا ۲۸ قانون مجازات جرایم نیروهای مسلح مصوب ۱۳۸۲ را جزء جرایم علیه امنیت کشور مصرح در ماده ی ۶۲۵ دانست، که در این جرایم که علیه امنیت داخلی و خارجی کشور میباشند، طرفین دعوی اعم از شاکی یا مشتکی عنه (اعم از مباشر، شریک و معاون جرم) صرفاً وکیل یا وکلایی را میتوانند انتخاب نمایند که مورد تأیید سازمان قضایی نیروهای مسلح باشد